.::Muwasafat Tarbiyah::.

.::Muwasafat Tarbiyah::.

ud'u ilaLLah

Friday, August 12, 2011

.::Sahabat Sejati::.

Assalamualaikum w.r.t.w.b.t, Alhamdulillah syukur kehadrat Illahi, segala puji selayak hanya padanya Tuhan sekalian alam. Nikmat Islam dan Iman masih lagi diberi utuh oleh-Nya meskipun kita sering kali terleka dari mengingati-Nya. Tidak kurang juga segala nikmat-nikmat yang tidak putus-putus datang untuk hamba-Nya bercucuk tanam tanaman akhirat dibumi-Nya. Semoga benih-benih yang kalian dan diri ini tanam dapat dijaga elok, disemai indah bersama baja-baja zikrullah, disiram segar dengan doa-doa yang datang dari ikhlasnya hati.

Ketika diri sedang sendiri, rinduku pada mereka mula hadir, sahabat-sahabat yang sentiasa ada untukku kini jauh dari pandangan, namun hati-hati kami tetap wujud bersatu. Bagiku merekalah sahabat yang terbaik yang pernah ada untuk aku bersama mereka. Sahabat yang tidak segan dan malu untuk menegur kesilapanku, yang dapat menjaga aibku, yang banyak memberi tunjuk ajar, yang tidak kedekut dalam berkongsi ilmu, sentiasa ada ketika suka mahupun duka.

Mampu untuk menerima setiap kelemahan diri ini.Bersama mereka, aku kini mampu untuk mengenali dan mendekati Sahabat Sejati buat seluruh umat manusia, teman sepanjang hayat. Ramai hari ini kita sering terlupa bahawa Allah s.w.t adalah sahabat sejati terbaik yang kita pernah ada.

Dia tidak pernah kedekut dengan kita,

sentiasa menanti hamba-hambaNya meminta tolong padaNya,

di kala susah, Dia lah yang sentiasa sudi menghulurkan pertolongan,

di kala kita buntu dengan masalah, Dia lah yang sentiasa ada jawapan untuk setiap masalah kita,

di kala lapar, Dia tidak kedekut untuk belanja kita makan,

di kala sakit, Dia lah yang akan sembuhkan kita,

tidak pernah tidur untuk menjaga kita,

Dia tidak pernah pun melupakan kita meskipun kita sering lalai untuk menyebut namaNya.

Sentiasa menjadi sahabat sejati kita meskipun kita berbuat salah terhadapNya.

Teman-teman, meskipun kita punya sahabat yang ramai diluar sana, meskipun kita punya BFF (best friend forever) dalam list sahabat kita, tetap ingatlah Allah s.w.t adalah sahabat terbaik yang kalian pernah ada. Sentiasalah ingati akan Dia, moga kalian mendapat payungan RahmatNya.

Sahabat sejatimu adalah yang bersahabat denganmu dalam keadaan ia mengetahui aibmu. Dan hal itu tidak lain adalah Allah s.w.t Tuhanmu Yang Maha Pemurah, Sebaik-baik sahabatmu adalah yang mengharapkanmu bukan dari keuntungan yang dia harap darimu” Ibn ‘Athaillah


(klik pada gambar untuk besar)0 Teguran & Pandangan:

Post a Comment

.::My Family::.

.::My Family::.

.::Teman Seperjuangan::.

.::Teman Seperjuangan::.
" aku mencintai sahabatku dengan segenap jiwaku, sahabat yang baik adalah seiring denganku dan menjaga nama baikku ketika aku hidup atau selepas mati, ku hulurkan tangan kepada sahabatku, untuk berkenalan kerana aku akan merasa senang, semakin ramai sahabat, semakin aku percaya diri, aku selalu berharap mendapat sahabat sejati, yang tidak luntur baiknya, dalam suka dan duka, jika aku dapat, aku ingin setia padanya" - imam syafie-